0836_ms

Светосавски бал 2018.

У организацији СВЕТОСАВЉА одржан 18-ти по реду, традиционални, Светосавски бал

И ове године у “Барокној сали“ Скупштине града одржан је  Светосавски бал који је по атомосфери, квалитетном програму и достојанственом обреду оставио код свих присутних изванредан утисак и донео безброј похвала. Његово Преосвештенство владика банатски Никанор је својим присуством, обредом и беседом свечаности дао посебан печат. Због оправдане спречености кум овогодишњег бала госп. Војислав Мркшић, као и нови кум госп. Горан Ковачевић нису присуствовали балу,  али су их на достојан начин заменили њихови синови Златко Мркшић и Андреј Ковачевић, што је имало и посебан симболичан значај, показујући да обе ове угледне породице имају нараштај за понос, а СВЕТОСАВЉЕ лепу перспективу и будућност.

Међу многобројним званицама, угледним личностима из јавног, привредноги културног живота, посебно је био упечатљив одзив великог броја просветних радника чиме се наставило сапраксом укључивања све већег броја ђака и њихових наставника у обележавање Савиндана и учешће на  Светосавском балу. СВЕТОСАВЉЕ је овом приликом уручило иконе са ликом Светог Саве директорима Музичке школе, ОШ Ђура Јакшић , ОШ Жарко Зрењанин и Средње Техничке школе из Зрењанина, као и ОШ Милош Црњански из Српског Итебеја и ОШ Ђура Јакшић из Међе.

Овим је настављена, претходне године започета акција која има за циљ да у свакој учионици и зборници у школама у граду Зрењанину / Петровграду и општини Житиште засија благи лик Светог Саве који ће инспирисати ђаке да још боље уче и буду још бољи људи.

Као и претходних година програм је био врло саджајан, занимљив и другачији, а посебном угођају је допринела и дивна декоративна расвета. Поред хора “Жене мироносице“, својеврсног заштитног знака програма бала, учесници програма су била и деца из ОШ “Милош Црњански“ из Српског Итебеја са диригентом Камелијом Ћирић,  изванредни трио средње музичке школе “Јосиф Маринковић“ ‚‚Bianco Nero‚‚ добитница бројних међународних и домаћих награда Доротеја Ћирић и њен џез бенд са величанственим извођењем класичних и џез партитура и, коначно, понос нашег града, Српски хор “Свети Серафим Саровски“. Програм је водио првак Народног позоришта “Тоша Јовановић“ Дејан Карлечик и одломцима из дивне беседе Матије Бећковића подсетио шта је Свети Сава свом народу и какво нам је завештање оставио у аманет. Сви они су својим наступима направили угођај за памћење свих присутних.

Традиционално су додељене и новчане награде за ликовни конкурс “Азбука Светосавља“ намењен ђацима нижих разреда основних школа и за литерарни конкурс “Драги мој Свети Саво“, намењен ђацима виших разреда основних школа,  а победнички рад прочитала је Ања Живковић. Награде су доделили председник У.О. Драган Ранисављевић и председник организације“Светосавље“ Драган Видаковић.

Музичко забавни део програма је био за све укусе и старосне доби посетиоца и значајно је допринео веселој атмосфери на балу и добром расположењу, а посебан угођај је приредио Српски хор “Свети Серафим Саровски“ на крају бала са вансеријским певањем старих српских, руских и староградских песама.

По сабирању свих утисака, организација “СВЕТОСАВЉЕ“ може са поносом да закључи да је успешно организовала још један бал на коме су прикупљена и значајна средства потребна хуманој мисији коју годинама спроводи.

Да живимо сви у слози Свети Саво Ти помози !

Поделите вест