redakcija-135_r

Видовданска академија 2017.

Светосавље организује Видовданску академију, већ десету годину узастопно, а поседњих осам година то чини заједно са Градском управом Зрењанина.
Видовданска академија је организована у Народном позоришту у Зрењанину 28. јуна 2017. године.
На Видовданској академији додељене су награде ђацима генерације из свих основних и средњих школа општина Зрењанин и Житиште.
У Зрењанину је даровано 28 ученика основних школа и 12 ученика средњих школа, а у општини Житиште четири ученика основних школа.
Светосавље је свим ђацима генерације даривало „Енциколопедију Првог светског рата“ од аутора Небојше Јовановића.
На Видовданској академији у програму су учествовале „Жене мироносице“ хор Српске православне цркве из Зрењанина, отпевавши државну химну „Боже правде“ и стару народну песму „Јечам жела“.

Видовданску беседу је надахнуто изговорио професор историје Слободан Милин.
Косовски завет нас подсећа и опомиње да се моралне врлине најбољих српских јунака кроз историју увек сматрају актуелним. Поглед у историју и наш идентитет, немогућ је без сећања на Лазара и Милоша као и свих безимених, али незаборављених косовских јунака.
Анастасија Ранисављевић, ученица 8. разреда је рецитовала Ракићеву песму „На Газиместану“, а ученица Техничке школе из Зрењанина Јелена Живановић, отпевала стару народну песму „Уснила је дубок санак са Косова Рада“
Присутним ученицима, родитељима и наставницима, обратили су се градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и председник Светосавља Будимир Јовановић, који су и уручили награде ђацима генерације.
Градоначелник и председник Светосавља су у свом обаћању најбољим ђацима, поред честитки, истакли да очекују од њих да постижу и даље успех у школовању, али и да свој таленат и потенцијал, након завршеног школоваља, употребе радећи у нашој средини. Уверени су да ће се у нашем граду створити сви услови за креативан рад најбољих ђака и студената.
И на крају, заједничка фотографија за памћење и историју.

Рако Томовић,
секретар

Поделите вест