SLIKA 7

Видовданска академија 2018.

На велики српски празник, Видовдан у Зрењанину је организована Видовданска академија.

Организатори академије су Светосавље и Градска управа Зрењанина.

Видовданске свечаности су стара традиција код Срба, која је помало запостављена, али се у последњим годинама видно обнавља. Светосавље, кроз разне активности, више година доприноси обнови ове српске традиције. Посебно треба истаћи даривање ђака генерације, а од ове године и најуспешнијих просветних радника.

Значајну подршку овим свечаностима у последњих пет година, Светосављу даје и Град Зрењанин , тиме што заједно дарују најбоље ђаке у нашој општини.

Поред најбољих ђака,наставника, родитеља и осталих уважених гостију, посебну атмосферу свечаности даје камерна атмосфера Народног позоришта у Зрењанину , места где је организована Видовданска академија.

На Видовданској академији даривани су ђаци генерације, из свих основних и средњих школа , са територије Града Зрењанина , њих 37 .

Академија је почела извођењем државне химне „Боже правде“ коју је отпевао дечији хор под управом Сенке Јаковљевић.

У музичком делу важан допринос су дали ученици и професори музичке школе,као и црквени хор „Жене мироносице“

Видовданску беседу, маестрално и узбуђујући надахнуто је изговорила Драгана Јовановић, професорица историје из ЕТШ „Јован Трајковић“ у Зрењанину. Она је на посебно истакнут начин повезала хришћанску традицију и српску историју кроз векове. Симболика косовског мита, бесмртног Лазара, принца од Босне, до јубиларне стоте годишњице победе у Великом рату, спојени су њеним речима : „ На Видовдан се све види…“

У пуној сали Народног позоришта у Зрењанину, нико није остао равнодушан после беседе професорице Драгане Јовановић, што је потврдио дуги аплауз слушалаца.

На академији , присутним ђацима, наставницима и родитељима, обратили су се градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и председник Светосавља Драган Видаковић.

Председник Светосавља Видаковић је уручио Признање најуспешнијем просветном раднику.

Он је образложио мотиве награде коју је Светосавље први пут ове године установило, са жељом да се истакну просветни радници који су неправедно маргинализовани у удруштву. Предлоге за награду најуспешнијем просветном раднику дали су колеге из свих школа, а одлуку о додели донео је Управни одбор Светосавља.

Ове 2018. године награду је добила професорица Руског језика из Зрењанинске гимназије, Ирина Убовић.

Награда се састоји од два дела : новчаног дела у висини од 50.000,00 динара и Признања од организације Светосавље.

Видаковић је дао исцрпно образложење за доделу награде у виду резултата које су постигли ученици којима предаје професорца Ирина Убовић.

У набрајању резултата у раду професорице Ирине Убовић, најважнији и највећи успех је постигнут на Oлимпијади у познавању руског језика у Москви 2017.године. Ученица , Милица Јоцић, коју је она спремала за ово велико такмичење, постала је апсолутни победник на  поменутој Олимпијади где се такмичило преко 40 држава. То је највећи успех у дугој 172 – њој историји ове угледне школе. Професорица Ирина Убовић се захвалила на овом признању организацији Светосавље.

Ученицима генерације , дарове су уручили и честитали им Градоначелник Чедомир Јањић и председник Светосавља Драган Видаковић.

У име награђених ученика генерације, срдачно се захвалио Алберт Макан, који је најбољи ученик у Зрењанинској гимназији.

Видовданска академија је завршена песмом Доситеја Обрадовића ,првог српског министра просвете , „Востани Сербије“ у извођењу црквеног хора „Жене мироносице“ под управом Зорице Кецић.

 

Рако Томовић, секретар Светосавља

Поделите вест