vlada_jerotic

Академик Јеротић гост Светосавља и Града Зрењанина

У ПОТРАЗИ ЗА СМИСЛОМ : ШТА САОПШТАВАМО ДРУГИМА

Организација Светосавље је имала велику част да академик Владета Јеротић прихвати њен позив и одржи предавање: ШТА САОПШТАВАМО ДРУГИМА . То је једно од предавања, која је одржао у нашем граду, на позив Светосавља, у оквиру циклуса који носи инспиративан назив : У ПОТРАЗИ ЗА СМИСЛОМ.

У препуној сали Културног центра у Зрењанину , 03. новембра 2015. године, пред више од 700 слушалаца, уважени академик је пуна два сата врло надахнуто говорио о човековим дилемама и проблемима у данашњњем свету.

Уводну реч на предавању имао је Драган Видаковић, члан Управног одбора Светосавља, а посетиоцима се обратио и докторант теологије, вероучитељ Илија Марчетић.

Предавање је почео са истраживањима у пренаталној психологији у америчкој и светској науци. Посебно су занимљиви резултати науке, да фетус у утроби мајке комуницира са њом и околним светом. По доласку на свет дете ствара карактер до треће године живота, па је изузетно важно да родитељи ову чињеницу знају и пажљиво комуницирају са дететом.

„Човек је друштвано биће , биће комуникације. Не утиче само мајка на фетус генетски, него и фетус на мајку. Поред мајке важан је и отац, јер му заједно саопштавају своје душевно стање“.

Ово су речи академика Јеротића уклопљене у контекст насловљене теме.

Уважени академик и псијатар је говорио о комуникацијама међу људима а посебно је наглашавао младима важност комуникације у нормалним породицама и браковима.

Огромну већину слушалаца чинили су управо млади људи којима је овакво предавање, које је врло често имало конкретан саветодавни карактер заснован на великом искуству, било прави доживљај.

Академик Јеротић је тумачио свакодневну комуникацију међу људима и настојао да објасни зашто људи нису искрени и због чега свесно чине лоше ствари другима.Посебно је било занимљиво излагање којим се повезују историјске и библијске одреднице са патријархатом и зашто је то данас другачије? Данашња жена је у новој улози јер она , поред шпорета, зарађује за породицу и тиме је њен значај промењен и учвршћен у породици , речи су академика Јеротића

Младима је академик Јеротић поручио да , када се заљубе, треба да заволе поред врлина и мане партнера.

Пошто је било и могућности да се поставе питања , академик Јеротић је на једно од њих „може ли се човек поправити“ ,одрговорио да може, поручивши , посебно младима , да се сваког дана поправљају.

На трибини је било могуће купита књиге од академика Јеротића које је након предавања лично потписивао. По речима председника Задужбине Владете Јеротића, господина Арсића, продате су све књиге које је донео у Зрењанин.

Академик Владета Јеротић је професор Богословског факултета у Београду, психијатар, психотерапеут и књижевник.

Добитник је више награда и признања и аутор је више од тридесет књига.

На крају трибине , академик Јеротић, је обећао да ће поново радо гостовати у нашем граду.

Рако Томовић,
секретар Светосавља

Поделите вест