Додела Светосавске стипендије

Додељене Светосавске стипендије за школску 2022/2023. годину

Градски дечји хор Културног центра под диригентском палицом Сенке Милисављевић изводи химну Светом Сави

У Барокној сали Градске куће у уторак 13. децембра 2022. године организовано је свечано потписивање уговора са студентима и ђацима, добитницима Светосавске стипендије за школску 2022/2023. годину. Свечаност је започела светосавском химном, коју је извео Градски дечји хор Културног центра под диригентском палицом Сенке Милисављевић.

Градски дечји хор Културног центра

У уводном обраћањусекретарка  Владислава Игњатов  је подсетила присутне да је Светосавље хуманитарна организацијакоја је основана са циљем да допринесе развијању духа Светосављадуха доброчинстваматеријалног препородакултурног уздизањахуманизма и човекољубља као животних принципаса жељом да својим деловањем  дају допринос очувању националног идентитета и традиције нашег народапосебно исказане кроз дух светосавља као највишег одраза оног узвишеног и племенитог у српском националном бићуЗахвалила се градоначелнику  што подржава  рад Светосавља, и што је и ове године омогућио да се у Барокној сали Градске кућеодржи традиционална свечаност поводом потписивања уговора са добитницима Светосавских стипендија.

Градоначелник Симо Салапура у свом обраћању

Поздрављајући присутне у име Града Зрењанина и у своје лично име, градоначелник Салапура је истакао да су овакве манифестације и овакви догађаји једни од лепших ствари које се дешавају у овој Барокној сали. Подсетио је да град сваке године додељује градске стипендије, ученицима и студентима
„ Ове године имали смо пријатан “проблем” да организујемо уручење стипендија, јер смо их доделили укупно 283, са приближним износом од око 20 милиона динара и то је рекордан, историјски износ. Никада раније град није имао толико стипендиста. Међутим, када су у питању млади, таленти, деца која су се исказала током школовања и студирања, јако је битна и ова помоћ Организације “Светосавље”, која је специфична и доприноси не само промоцији образовања, већ и промоцији породичних вредности. У некој нашој агенди јесте и подршка вишечланим породицама, кроз различите организације и манифестације које организујемо на територији нашег града“. Додао је и да је услов за више средстава у буџету, из ког се исплаћују и стипендије, стварање доброг привредног амбијента у граду, а своје излагање завршио је речима:
„Верујем да ће млади људи, који су данас овде, у наредном периоду креирати и привредни и друштвени амбијент у нашем граду и у том смислу желим да име се захвалим на ономе што су постигли до сада. Сваки ваш резултат, свака борба за већу оцену и успех на такмичењима такође су и промоција нашег града, што ми је, као градоначелнику посебно драго, јер сте овде као најбољи међу најбољима – честитао је градоначелник стипендистима и позвао и друге организације и удружења да следе пример Светосавља и његових хуманитарних активности“.

Драган Видаковић, председник Светосавља у свом обраћању

Председник Светосавља Драган Видаковић поздравио је присутне традиционалним, светосавским поздравом „Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози“ апострофирајући да овај поздрав није само поздрав од срца светосаваца, него да је то и молитва и заветна порука која долази од Светог Саве а која нам указује на значај солидарности, слоге, да будемо једни уз друге баш као што нас на то подсећају и 4 оцила на нашој застави. Истакао је да je Светосавска стипендија другачија у односу на стипендије које додељују град или држава јер је основни услов за њено добијање да кандидати долазе из породица са троје и више деце јер је Светосавље желело да укаже на значај породичних вредности и положај деце у вишедетним породицама односно породицама са троје и више деце. „Светосавље је то поставило као услов из разлога што увиђамо да је највећи проблем нашег народа у овом времену проблем слабог наталитета који прети да целокупни наш народ нестане. Светосавском стипендијом желимо да укажемо и на значај породичних вредности, на значај породице која је данас у овом материјалистичком времену, у времену глобализације заиста притиснута и угрожена. Желимо овом стипендијом посебно да укажемо на положај вишедетних породица у нашем друштву, али и да пошаљемо поруку деци из таквих породица да ово друштво препознаје и вреднује резултате које они постижу и да их охрабримо да наставе са својим школовањем и усавршавањем. Сигурни смо да је њима знатно теже да крче пут ка успеху и да су то породице којима треба и материјално помоћи, али и за које треба указати друштву да више обрати пажњу, како би та деца имала једнаке могућности за школовање и усавршавање. Важно је истаћи и да се Светосавске стипендије обезбеђују искључиво из сопствених средстава чланова Светосавља, да се дарују од срца и да се чланови Светосавља руководе поукама Светог Саве који нас позива на солидарност“.

Ово приликом Видаковић је подсетио и на једну поуку из живота Св Саве која је уједно и вечита поука за све нас „Једном приликом родитељи су са тек рођеним дететом дошли код Св Саве и замолили га да дете благослови и да му срећу. „Ја ћу га багословити, али му срећу можете дати само ви његови родитељи, ако зарано научите: да ради, да штеди, да не лаже, да не краде, да слуша, да је побожно, да поштује старије, да је у свачему умерено; а нарочито ако га будете упутили да добро чува своје здравље“. На крају је честитао свим добитницима стипендија, пожелео им сваку срећу и успех у даљем животу и школовању и подсетио да је за школску 2022/2023 годину, Светосавље успело да обезбеди 1.300.000,00 динара намењених за 16 ђачких стипендија од по 50 хиљада динара и 5 студентских стипендија од по 100 хиљада динара које ће бити исплаћиване, као и свих претходних година, у 10 једнаких годишњих рата. Са овогодишњим стипендијама Светосавље је у школовању укупно помогло са 14.480.000,00 динара. „Желим вам да те стипендије паметно утрошите на даље своје усавршавање и да будете још бољи људи него што сте данас“, завршио је своје излагање председник Светосавља.

Чланови Светосавља и пријатељи

Светосавље сваке године, на овој свечаности додељује и посебна признања –захвалнице, људима или институцијама које подржавају Организацију у остваривању њене мисије и циљева односно пријатељима Светосавља. Ове године захвалницу је добио Културни Центара Зрењанин – установа културе која организује, реализује и ствара културне садржаје у оквиру музичких, позоришних, филмских, изложбених, дечјих, трибинских и мултимедијалних програма. Захваљујући Културном центру Зрењанин, Светосавље је у новембру месецу реализовало два значајна догађаја, на која смо изузетно поносни: хуманитарни концерт Павлине Радовановић под називом „Ораховцу од срца из Петровграда“, на којем су сакупљена значајна новчана средстава за осликавање цркве Успења Пресвете Богородице, у Ораховцуна Косову и Метохији и позоришну представу Књига о Милутину“. Посебне дарове уз захвалницу добили су: Горан Маринковић, директор Културног центра, Владимир Ђурић, музички уредник и Сандра Бањанин, уредница програма за визуелне уметности.

Драган Ранисављевић и Будимир Јовановић, чанови У.О. Светосавља са пријатељима Организације Гораном Маринковићем, Владимиром Ђурићем и Сандром Бањанин

На конкурс за Светосавску стипендију, који је објављен 12. октобра 2022. године, пријавило се укупно 30 кандидата са територије Града Зрењанина и општине Житиште, од тога 17 ученика и 13 студената. На седници У.О. Светосавља одржаној 1.12.2022. године, након образложења комисије која је обрадила пристигле пријаве на основу критеријума, који су били истакнути у конкурсу, донесена је једногласна одлука о добитницима стипендија.

Студенти који су добили Светосавске стипендије:

1. Анита МиклеушМедицински факултет Нови Сад 
2. Милица ВуковМедицински факултет Београд  
3. Сара АгићТехнолошки факултет Нови Сад 
4. Љубица ЖивковићЕкономски факултет Нови Сад  
5. Катарина ЋоровићБиолошки факултет Београд 

Ученици који су добили Светосавске стипендије:

1. Лука ВуковЗрењанинска гимназија  
2. Татјана Миклеуш, ЕТШ „Јован Трајковић“  
3. Емина Миклеуш, ЕТШ „Јован Трајковић“  
4. Милица Борић, ЕТШ „Јован Трајковић“  
5. Александар РадановЗрењанинска гимназија  
6. Алекс СењиЗрењанинска гимназија  
7. Марија ЖивковићЗрењанинска гимназија  
8. Анђела МикавицаЗрењанинска гимназија  
9. Милица МикавицаЗрењанинска гимназија  
10. Николај РадовановићСредња пољопривредна школа Зрењанин  
11. Филип ПоучкиЗрењанинска гимназија  
12. Милена ЋоровићСредња медицинска школа Зрењанин  
13. Тијана ШакићЗрењанинска гимназија  
14. Нина АнтићЗрењанинска гимназија  
15. Андрија ЈанковићЗрењанинска гимназија  
16. Михаила ВујинЗрењанинска гимназија

Драган Видаковић, председник Светосавља са ученицом Нином Антић - добитницом стипендије

Након свечаног потписивања уговора у име добитника стипендија обратила се Милена Ћоровићученица II разреда Средње медицинске школе у Зрењанину.

Милена Ћоровић, добитница Светосавске стипендије

„Поштовани чланови организације Светосавље, стипендисти и гости, припала ми је част да испред добитника овогодишње Светосавске стипендије кажем неколико речи. Радујем се познатим лицима које овде видим јер су овде окупљени млади људи присутни у различитим аспектима друштвеног живота нашег града. Срећемо се на културним и спортским манифестацијама, књижевним вечерима, концертима. Препознајемо се по жељи и упорности да град живи, да дише младалачком енергијом, знањем и креативношћу у различитим сферама живота. Времена су тешка и пуна изазова. Живи се брзо, ниподаштава се рад, велича се забава, презире озбиљност, подстиче се површност, негирају се и исмевају традиционалне вредности које се у нашем народу вековима преносе и наслеђују. Па ипак, оне опстају, неговане у породицама, малим оазама љубави и сигурности на којима почива снага сваког друштва.Сви ми имамо млађу и старију браћу и сестре, од рођења учимо се толеранцији, дељењу, стрпљењу. Навикнути смо да пружамо и примамо много љубави и тако живимо јер другачије и не умемо. Живећи у таквим породицама научили смо да се боримо за своје место и свој глас, ојачали смо и спремили се да одговоримо на бројне изазове. Верујем да ћемо се и даље сретати, данас као средњошколци, већ сутра као студенти, па као школовани, запослени људи који ће помагати некој будућој деци да остваре своје снове. И зато захваљујем Хуманитарној организацији „Светосавље“ на подршци. Ваше стипендије за нас су потврда да је наш рад поштован и подстичу нас да истрајемо. Честитам свим добитницима стипендије и од срца желим да нас и ово окупљање још више мотивише на путу ка успеху.“

На самом крају свечаности, секретарка Владислава Игњатов је у име Организације Светосавље честитала свим добитницима овогодишње Светосавске стипендије и пожелела им пуно успеха у даљем раду и школовању

Чланови Светосавља са добитницима стипендија и захвалница

Поделите вест