Slajd2

Eскурзија на Фрушку гору

Хуманитарна организација “Светосавље” организовала је једнодневну екскурзију са све учеснике квиза “Свети Сава и Светосавље” који је недавно завршен. Екскурзија је, по плану, реализована 23.05. 2009. године.
На екскурзију су ишли сви ученици који су учествовали у квизу, њихови наставници, водитељи, представници ХО “Светосавље” и екипа ТВ Сантоса. Бесплатан аутобуски превоз омогућио је “Аутобанат” и тако се придружио награђивању ученика, учесника квиза.
У току ове екскурзије по плану су посећена следећа места и споменици културе.
Прво богословија Српске православне цркве “Св. Арсеније Сремац” Ту је посебно био љубазан ректор господин Душан Петровић, који је групу ученика дочекао и на један надахнут начин представио богословију.

Био је то последњи наставни дан за њихове матуранте па се могао видети делић те атмосфере.
Након тога сличан пријем је био и у Карловачкој гимназији, где су ученици видели свечану салу и спомен библиотеку. Ове две школe су најстарије код Срба.

У Сремским Карловцима посећен је још и владичански двор и Саборна црква.
После овог првог дела екскурзије сви учесници су ручали у прелепом хотелу “Дунав” на самој обали истоимене реке у С. Карловцима. Након ручка посећени су манастири Крушедол, Гргетег и Хопово. То су велики и веома значајни споменици културе нашега народа. Поред изванредних фресака, иконостаса они су и беспрекорно уређени са спољашње стране. Сама Фрушка Гора је Божији дар по својој лепоти, зеленилу, тишини и није случајно названа “Света Фрушка Гора”.

Овај прелепи дан и сва дешавања у њему, камером је забележила екипа ТВ Сантоса и ускоро можемо очекивати ТВ прилог као документ ове активности.

Поделите вест