Обележена 104. годишњица оснивања Српског народног одбора

Обележена 104. годишњица оснивања Српског народног одбора

Председник Светосавља Драган Видаковић и чланови Управног одбора Будимир Јовановић и Никола Реновица полажу венац на спомен обележје оснивачима Српског народног одбора

Након служења литургије у храму Успења Пресвете Богородице, 31. октобра 2022. године, на Светог Луку, на спомен обележје оснивачима Српског народног одбора  у порти цркве, као и поред куће адвоката и политичара др Славка Жупанског, положили су венце представници Средњобанатског управног округа, Града Зрењанина, Српског државотворног покрета „Светозар Милетић“, Организације „Светосавље“ и Удружења „Петровград“, Друштва пријатеља Матице српске у Зрењанину, потомци др Жупанског, као и представници градских одбора Српске напредне странке и Нове демократске странке Србије.

На почетку свечаности поводом 104. годишњице од оснивања Српског народног одбора (СНО) у Великом Бечкереку, химну Републике Србије отпевала је Милица Досковић, чланица Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, а свечаности су присуствовали и ученици Зрењанинске гимназије и грађани Зрењанина.

Милица Досковић, чланица Опере СНП у Новом Саду пева химну РС

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, обраћајући се присутнима у порти храма Успења Пресвете Богородице, подсетио је на историјске догађаје који су најавили окончање Првог светског рата на овим просторима и велике историјске промене које су убрзо уследиле.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура у обраћању присутнима

Управо на овом месту, 31. октобра 1918. године, по први пут је у граду осванула српска тробојка, поносно најављујући ново доба и долазак слободе. Основан је тог дана Српски народни одбор, први такве врсте у Војводини, која је тада још била у саставу Аустроугарске монархије. У овој згради, окупили су се најумнији наши сународници тог времена, предвођени др Славком Жупанским. Одбор је бројао девет чланова. За председника је изабран Андрија Васић, за потпредседнике Славко Жупански и Живојин Терзин. За почасног председника изабран је стари вођа Срба, адвокат др Емил Гаврила, у то време интерниран у Мађарској. Одбор је формиран са важним задатком и мисијом да окупи расположиве снаге за преузимање власти након окончања рата. Формирана је и Српска народна гарда, која је потом одиграла кључну улогу у данима пред ослобођење”,

Милан Радаковић, директор Зрењанинске гимназије у обраћању окупљенима

Присутнима се обратио Милан Радаковић, историчар и директор Зрењанинске гимназије, који је подсетио на околности у којима је деловао Српски народни одбор и на способност и виспреност др Славка Жупанског и његових сарадника, који су извели промене, припремили смену власти без проливања крви и дочекали српску ослободилачку војску као представници нове народне управе у Великом Бечкереку. 
Крајем октобра месеца, српска војска још није прешла Саву и Дунав. Још увек су овде остаци аустроугарске војске, а они су (чланови СНО) донели кључне одлуке, носећи у себи дух патриотизма и велику мудрост, јер је тада требало преговарати са органима власти, добити оружје за Српску народну гарду, која је мирним путем преузела кључне објекте у граду – пошту, државну банку, железничку станицу. Били су визионари који су гледали у будућност и то је оно што треба да нам буде путоказ, та њихова величина и та мудрост”, рекао је Радаковић и цитирао Доситеја Обрадовића: Ја љубим свој народ, говорећи правду и истину”. На крају свог излагања подсетио је на имена чланова Српског народног одбора: „ др Славко Жупански, др Андрија Васић, прота Жарко Стакић, поп Драгутин Мојић, Живко Терзин, Милан Ракић, Паја Ристић, Светозар Исаковић и Јефта Вуков“.

Душан Шијан, члан Организационог одбора прославе у обраћању испред родне куће др Славка Жупанског

Након свечаности у порти храма, присутни су  положили венце поред куће  Жупанских, а Душан Шијан, члан Организационог одбора прославе, подсетио је на дело и личност др Славка Жупанског. Ове године изостала је традиционална посета кући, јер су у току  радови на реконструкцији објекта.

академик Василије Крестић у обраћању присутнима

У оквиру обележавања Дана оснивања првог Српског народног одбора, у 19 часова, у Барокној сали Градске куће, промовисана су Изабрана дела академика Василија Крестића, у присуству аутора и његових гостију. На промоцији је певала и чланица опере Српског народног позоришта у Новом Саду, Милица Досковић.

Скупом је модерирао Милан Бјелогрлић, директо Народне библиотеке у Зрењанину

Поделите вест