vidovdan2020-grupna

Одржана ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА у Барокној сали Градске куће, 29.јуна 2020.године

Председник Светосавља Драган Видаковић и председник У.О. Драган Ранисављевић
Председник Светосавља Драган Видаковић и председник У.О. Драган Ранисављевић

Традиционална Видовданска академија, коју сваке године заједно организују Светосавље и Град Зрењанин, одржана је у понедељак 29.јуна 2020. године у Барокној сали Градске куће. Започела је свечано – химном ,,Боже правде“ коју је извео хор „Жене мироносице”. Присутнима се најпре, у име града, обратио заменик градоначелника Саша Сантовац, који је честитајући најбољим ученицима и наставницима апострофирао да су они носиоци будућег развоја ове средине

Саша Сантовац, заменик градоначелника
Саша Сантовац, заменик градоначелника

„Користим прилику да вам у име Града Зрењанина и у своје лично име, честитам на постигнутим резултатима у досадашњем школовању. Желим вам да завршите школе и факултете које планирате, да се школујете било где у свету, али да се вратите у свој град, и овде се остварите као професионалци у свом послу, заснујете породице и доприносите развоју и града Зрењанина и државе Србије. Драги ученици генерације, честитам и вашим наставницима, професорима, директорима школа и родитељима, а посебну захвалност упућујем Организацији “Светосавље” на свему што већ годинама, сада већ и у другој својој деценији, чини на популаризацији знања, правих вредности и квалитета, и промоцији најбољих међу најбољима“ – истакао је Сантовац.

Овогодишњу беседу поводом Видовдана одржао је професор Петар Бодирога, подсетивши све присутне да је Дан Светога Вида (Видовдан), утиснут у нашу судбину и да је то празник моралне светлости која светли, светлуца, зари и обасјава, „Видовдан је у историјском колоплету, поред оног из 1389. године, обележен низом догађаја у времену које је уследило“. Беседу је завршио својим стиховима, насталим, како је рекао, у једном ноћном бденију преточеним у сновиђења наде, која уједно представља и његову поруку младим нараштајима:


Младост у бојама светлим
Жуди за крилима сненим,
А ветри мрки језде
И засењују видике.
Паладиним путем хитај,
Обгрли памет и страст,
Присебност своју чувај,
Осмисли животни над.


Председник Организације Светосавље, Драган Видаковић се, у име организације, обратио присутнима, традиционалним светосавским поздравом „Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози“ апострофирајући да је Видовданска академија свечаност на којој се награђује оно најбоље што имамо у нашој средини а то су ђаци генерације свих основних и средњих школа, као и да се истакне један просветни радник који може бити узор и пример свима осталима – како бисмо скренули пажњу нашем друштву на оно што заиста има највећу вредност у њему, а то је његова младост и памет.

Драган Видаковић, председник Светосавља
Драган Видаковић, председник Светосавља

„У ИСТОРИЈИ сваког народа постоји један догађај и дан везан за тај догађај, који су важнији од осталих и на посебан начин се прослављају и обележавају. Несумњиво је да је Видовдан, као сећање на Косовски бој, у историјском смислу највећи и најаутентичнији празник српског народа. Уз Светосавље и Крсну славу, Видовдан представља кључну националну идентитетску одредницу Срба, неугасиви помен на вековну борбу за слободу и веру у достојну будућност. На Видовдан 1389. године, доведен је до врхунца светосавски идеал српског народа, испуњено је светосавско Јеванђеље – опредељење за царство небеско, за вечне духовне вредности: истину, правду, веру, слободу и живот. То су вредности за које вреди живети, али за које вреди и живот дати, јер су вредније и трајније од обичног, пролазног земаљског живота.“, рекао је, између осталог Драган Видаковић.


Ове године Светосавље је ученицима генерације поклонило монографију о Михајлу Пупину, са вером и надом да ће их Пупин инспирисати да размишљају о наставку школовања, неке од њих и о научничким каријерама, али превасходно да их инспирише да још више воле и поштујеу своју отаџбину.

Председник Светосавља Драган Видаковић уручује награду наставници Емилији Ћоровић
Председник Светосавља Драган Видаковић уручује награду наставници Емилији Ћоровић

Пре него што су подељени поклони најбољим ученицима основних и средњих школа, Видаковић је подсетио да се од 2018. године награђује и просветни радник године, који се издвојио својим резултатима и радом. Ове године епитет најбољег просветног радника за школску 2019/2020. годину, и новчана награда додељени су Емилији Ћоровић, наставници српског језика у Основној школи “Жарко Зрењанин” у Зрењанину. Пре уручивања овог веома значајног признања, Видаковић је прочитао и образложење наставничког већа поменуте школе. Наставница Емилија се захвалила на указаном поверењу и признању члановима организације Светосавље са жељом да истрају у подршци коју пружају просветним радницима „јер у Зрењанину има велики број учитеља, наставника и професора који заслужују награде и признања, а о томе најбоље сведоче сјајне генерације ученика који излазе из наших клупа и њихови резултати на републичким и међународним такмичењима“. Захвалила се и колективу ОШ „Жарко Зрењанин“, а своје обраћање завршила је речима „све је добро док смо под благословом Светога Саве и на његовом путу“.

Емилија Ћоровић, наставница српског језика у ОШ „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину, најбољи просветни радник за 2020. годину
Емилија Ћоровић, наставница српског језика у ОШ „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину, најбољи просветни радник за 2020. годину

Потом су уручене награде – књиге, од стране Града Зрењанина и организације Светосавље најбољим ученицима – ученицима генерације основних и средњих школа.

vidovdan2020-grupna
Награђени ученици генерације основних и средњих школа и наставница Емилија Ћоровић, Саша Сантовац, заменик градоначелника, представници Светосавља: Драган Видаковић, председник, Драган Ранисављевић, председник У.О. и Владислава Игњатов,секретар

Саму свечаност пратио је богат културно-уметнички програм. На овогодишњој Видовданској академији учествовао је хор “Жене мироносице”, под управом диригента Зорице Кецић, који је поред химне отпевао и колаж од две песме са Космета : „Јечам жела Косовка девојка“ (у оргиналном аранжману и тексту) и `“Суза Косова“, потом је божанствена Милица Досковић, оперска певачица, са својом групом извела две песме : „Црвен цвете“ и „Славим Тебе Христе Боже“, као и ученици ОШ „Др Бошко Вребалов” из Меленаца, окупљени око пројекта “Србољупче” са пригодним рециталом.

Милица Досковић,оперска певачица
Милица Досковић,оперска певачица
ученици ОШ “Др Бошко Вребалов” из Меленаца, окупљени око пројекта “Србољупче”
ученици ОШ “Др Бошко Вребалов” из Меленаца, окупљени око пројекта “Србољупче”

Поделите вест