Видовданска беседа

Одржана Видовданска академија у Народном позоришту „Тоша Јовановић“

Награђени ученици основних и средњих школа са територије Града Зрењанина

У среду 28. јуна у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ одржана је Видовданска академија, коју Светосавље сваке године, традиционално, организује заједно са Градом Зрењанином. Академија је започела Химном, Боже правде, коју је отпевала Анђелина Шварц ученица Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“.

Милан Зечар, говори беседу

Овогодишњу беседу поводом Видовдана одржао је председник Српског државотворног покрета „Светозар Милетић“ Милан Зечар, подсетивши присутне да је Видовдан, Свети дан и један од највећих дана и празника српског народа „Свети Владика Николај  је говорио да је Видовдан светлост а не мрак, светлост срца, ума и патриотизма. Видовдан је Отаџбина на коју нас данашњи дан упућује да мислимо. Косовска епопеја понавља и потврђује визију двеју Отаџбина, земаљске и небеске. Царство земаљско и царство небеско. Оба царства уткана једно у друго, као душа и тело“, истакао је Зечар.

Градоначелник Симо Салапура, у свом обраћању

Обраћајући се присутнима, градоначелник је рекао да је Видовдан симбол нашег страдања, али и симбол слободе, отпора туђину, витештва, херојства, патриотизма. „Видовдан је наше вековно исходиште и путоказ, на који начин треба одговарати изазовима, како бити достојан времена и историјског тренутка у ком се живи и траје. Управо зато смо данас овде, и са вама. Сећање на прошлост јесте нешто што је наша морална дужност и обавеза, али на овом месту смо, пре свега, због будућности. Овде смо да укажемо да сте део те будућности управо ви, који сте ту част заслужили својим знањем, радом и истицањем међу другима. Овде смо, да вас подржимо у свим вашим плановима и сновима које имате, поручио је градоначелник.

Председник Светосавља, Драган Видаковић у свом обраћању

Председник Светосавља, Драган Видаковић је у име организације Светосавље поздравио све присутне традиционалним светосавским поздравом “Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози”  и такође указао на значај обележавања Видовдана. Честитао је ученицима генерације на постигнутим резултатима и подсетио на то да Светосавље од 2018. године награђује и најбољег просветног радника, који се издвојио својим резултатима и радом и који, како је навео, по уверењу Светосавља завређује да добије посебно признање, управо на Видовданској академији. Апострофирао је да се од ове године додељују две награде, једна за просветног радника године за основну, а друга за просветног радника за средњу школу.

Драган Видаковић са награђенима

На седници Управног одбора Светосавља, одржаној 22. јуна 2023. године, донесена је једногласна одлука да пригодно признање и новчана награда у износу од 60.000 динара припадне Наташи Павлов Маћош наставници хемије, која ради у пет основних школа у граду и насељеним местима, као и Ани Алексић Шајрер, професорки Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“.

Наташа Павлов Маћош, награђен наставница хемије

У име награђених просветних радника обратила се Наташа Павлов Маћош, која се захвалила на признању апострофирајући да она за њу има велики значај из разлога што је кроз ову награду указана пажња просветарском раду и наставничком позиву за који често један део јавности има речи критике. „ Ова награда, сем што ми је додељена у години када је мој ученик постигао запажен резултат је и признање за све претходне године мог залагања око испуњења основног наставничког позива да подстакнемо и помогнемо ученицима да открију своје афинитете, да науче уз нашу помоћ много тога што ће им у даљем напредовању кроз живот помоћи и отварати нова и већа врата у животу. Данашња награда је још више учврстила моја уверења да на путу образовања младих будем активан учесник, да дајем себе још више у послу којим се бавим и да пригрлим још јаче ову нашу младост која ће водити наше друштво у будућност, а чије смо почетне  моменте у стицању знања ми потакнули,“ истакла је Наташа.

Након уручења признања просветним радницима уследио је традиционални део Видовданске академије – додела поклона ученицима генерације основних и средњих школа, од стране Града Зрењанина и организације Светосавље. Ове године Светосавље је ученицима генерације поклонило књигу „Са пашњака до научењака“ Михајла Пупина и сет оловака, а на његову иницијативу и Историјски архив Зрењанин је узео учешће у свечаности, подаривши најбољим ученицима монографију „Петровград“.

Дамјан Станисављев, ученик генерације ОШ „Доситеј Обрадовић“

У име награђених ученика обратили су се Сташа Алексић, ученица генерације ОШ „Ђура Јакшић“ и Дамјан Станисављев, ученик генерације ОШ „Доситеј Обрадовић“.

Анђелина Шварц ученица Музичке школе „Јосиф Маринковић“

У музичком делу Видовданске академије учествовала је Анђелина Шварц ученица Музичке школе „Јосиф Маринковић“.

У Зрењанину/Петровграду
на Видовдан 2023. године

Поделите вест