добротворни концерт Павлине Радовановић

„Ораховцу од срца из Петровграда“ – добротворни концерт Павлине Радовановић

Павлина Радовановић са сестром Слободанком

У организацији Удружења „Петровград“, Организације „Светосавље“, Удружења чланова и пријатеља Матице српске и Српског државотворног покрета „Светозар Милетић“, 11. новембра у Културном центру одржан је добротворни концерт Павлине Радовановић под називом „Ораховцу од срца из Петровграда“ чији je циљ био прикупљање средстава за осликавање цркве Успења Пресвете Богородице, у Ораховцу, на Косову и Метохији.

Црква је изграђена 1859. године, на темељима старије богомоље о којој постоји писани траг још у 15. веку. Ова црква имала је вековима, а и данас има, велику улогу у животу свих Ораховчана, због тога што се целокупан друштвени живот, за око 270 преосталих Срба, у овој српској енклави одвија у њој и око ње.

Идеја о осликавању цркве живи од њене изградње, а у октобру прошле године је Оливера Радић, професорка ораховачке гимназије, новчани део награде за новинарску хуманост, коју је добила, поклонила цркви за осликавање Богородице шире од небеса, у олтару. На тај начин је покренула акцију за иконописање целог храма, а Павлина је заједно са својим родитељима, замислила да концертима добротворног карактера да свој допринос овој дивној идеји.

Павлина Радовановић изводи Химну косовских јунака

Концерт је започео емитовањем песме Алексе Шантића “Младој Косовљанци” у извођењу глумца Милана Кочаловића, и Химном косовских јунака, коју је извела Павлина, а затим се у име организатора, присутнима обратио Будимир Јовановић, председник Удружења „Петровград“ и члан Управног одбора Организације Светосавље, који је поздравио све присутне  – представнике Српске православне цркве, градоначелника, чланове поменутих удружења и Организације Светосавље, као и многобројне госте и публику и захвалио се што су дошли у толиком броју да подрже овај величанствен догађај.

Будимир Јовановић, председник Удружења „Петровград“ и члан У.О. Светосавља у свом обраћању

„Посебно се захваљујемо нашој вили са Космета Павлини и њеној породици, који су нам донели из Ораховца, са Косова и Метохије, дух саборности, љубави, вере и наде.
Велику част имамо што је са нама вечерас Гаврило Кујунџић, Павлинин наставник музике, аутор бројних песама од којих ћете неколико чути вечерас. Свакако најпознатија од њих је Ђенерале, посвећена великом јунаку Вељку Раденовићу који је  1998. године са својом јединицом ослободио Ораховац од арнаутских банди и терориста.“
истакао је Јовановић, а затим је подсетио присутне и на значајне историјске датуме „ Данас славимо Дан примирја, а ја бих рекао Дан победе у Великом рату када је је пре 104 године јуначка српска војска на челу са Краљем Петром ослободила Србију и остале јужнословенске земље. За неколико дана 17. новембра обележићемо Празник града. Јединице прослављеног Гвозденог пука ушле су у наш град и ослободиле ове просторе. Убрзо након тога, 25. новембра исте године одржана је велика народна скупштина у Новом Саду, на којој је донета историјска одлука о присаједињењу Баната, Бачке, Срема и Барање Краљевини Србији.Ово су свакако најзначајнији догађаји у историји српског народа северно од Саве и Дунава“. Личност која симболизује ослобођење и уједињење јесте Краљ Петар први Ослободилац. Није случајно што је само наш град носио назив Петровград, а ако Бог да среће и опет ће! Пре око две недеље обележили смо 110 година од Кумановске битке у Првом балканском рату, након које је уследио повратак српске војске на Косово и Метохију посое 500 година турске владавине. Данас, наше Косово и Метохија је окупирано. 23 године непријатељска војничка чизма гази по нашој Светој земљи. Али, неће ни то бити вечно. Њима, али и онима у Србији који су спремни да се одрекну Косова и Метохије, поручујемо кроз стихове песме Одаџбина нашег славног банаћанина из Српске Црње Ђуре Јакшића:И само дотле до тог камена, до тог бедема, ногом ћеш ступит можда поганом, дрзнеш ли даље чућеш громове како тишину земље слободне са грмљавином страшном кидају.“ Своје излагање Будимир Јовановић завршио је речима Како радили тако нам Бог помогао!“

Павлина Радовановић са музичком пратњом: Гаврило Кујунџић, Никола Анастасијевић, Зоран Слјепчевић и Дарко Капитен

Након обраћања Будимира Јовановића Павлина је отпевала  песме: „Српска колевка“, „Ораховцу башто рајска“, и ,,Вила са Кошара“, а затим је беседу говорио Милан Бјелогрлић, председник Удружења чланова и пријатеља Матице српске,Завет слободе и Косовски завет остају најважнија црта српског идентитета! Косово остаје у надлежности песника и песме. А стара песма Косова и Метохије има, као нити једна другу, онај јецај, онај вокал задњонепчани, онај јецај који није плач, није очај, већ кликтај и поклич чежње за слободом.Тачније, кликтај незаборава косовских јунака, наде и вере у повратак слободе. Овај се јецај и кликтај, ови се вокали не предају и не уче у музичкој школи, академији, на часовима соло певања. Са овим се талентима једноставно или рађа, или не рађа. И Павлина нама долази као са божурима из оне песме – Ја ћу корен, а ти воду да изникну млади … Ова се песма, ако ћемо право, излива са фресака Дечана, Грачанице, Пећаршије и Љевишке, из царског Призрена и Ораховца. А поруке слободе и Косовског завета, те најдубље пределе и поноре нашег националног, културног и духовног идентитета, рашчитавамо из наше Епике и Моралног кодекса мајке Јевросиме“  истакавши на крају да малена, а велика Павлина, песмом својом удара  и нежно и тихо и гласовито у жилу куцавицу нашег идентитета.  

Павлина Радовановић са сестром Слободанком и КУД „Пионир“

Павлинини гости на концерту су били њена сестра Слободанка Радовановић, која је отпевала две нумере, као и КУД „Пионир“ из Зрењанина, који је извео сплет игара из Гњилана и Шумадије.

Удружење „Петровград“ и Организација „Светосавље“ спремили су изненађење за Павлину  у виду школске стипендије од 120.000 динара, а председник Светосавља Драган Видаковић том приликом је истакао да му је велико задовољство и част што и ове године може да уручи стипендију Павлини и то овај пут испред Удружења Петровград и Светосавља, као и да је сигуран да ће она ту стипендију искористити за наставак свог школовања, али и усавршавање свог певања и анђеоског гласа, како би наставила да разгаљује душу нашег напаћеног народа и улива наду у бесмртност наше вере.

Драган Видаковић, председник Организације Светосавље и Будимир Јовановић председник Удружења „Петровград“ предају стипендију Павлини Радовановић

Такође, и Павлина је  уручила дарове онима који су омогућили да се одржи овај концерт као и онима који су на било који начин учествовали у његовој реализацији, а то су: Будимир Јовановић, председник Удружења “Петровград”, Драган Видаковић, председник Организације “Светосавље“, Милан Бјелогрлић, председник Удружења чланова и пријатеља Матице српске, Милан Зечар, председник Српског државотворног покрета Светозар Милетић, Горан Маринковић, директор КЦЗР, Сандра Бањанин, Радован Молдован, председник КУД-а “Пионир” и Станоје Новаковић, оснивач КК “Петровград”.

Публика пева заједно са Павлином песму „Ђенерале, Ђенерале“

Посетиоци су у изузетно емотивној атмосфери и препуној сали уживали у овом јединственом догађају, на којем су прикупљена значајна новчана средства, која су по жељи тринаестогодишње Павлине, намењена за осликавање цркве у њеном родном месту, Ораховцу, на Косову и Метохији.

Публика пева заједно са Павлином песму „Ђенерале, Ђенерале“

Низом познатих нумера, млада уметница је уприличила музичко ткање бисерне огрлице најлепших косовско-метохијских мелодија“, а концерт је завршен  родољубивим песмама „Ђенерале“, „Видовдан“ и ,„Ој, Косово, Косово“, које је публика, на позив Павлине, заједнички са њом отпевала.

Чланови Светосавља са Павлином Радовановић након концерта

Поделите вест