DSC_2424

Видовданска академија 2016.

На Видовдан  2016. године  организована је традиционална Видовданска академија у Зрењанину.

Организатори  су били  Светосавље и Грдсака управа  Зрењанин. Академија је  организована у биоскопу  Синема у Зрењанину.

Поред подсећања на велике дане из српске историје на академији су даривани ђаци генерације из свих основних и средњих школа са подручја Града (општине) Зрењанин. (укупно 36 школа) Водитељ надахнутог програма била је Лидија Крчмаров,  из кабинета  градоначелника Зрењанина.

Свечаност су, химном, отвориле хор Жене  мироносице којима је дириговала  Зорица Кецић. У даљем програму хор је отпевао песму Јечам желе, у најновијој текстуалној верзији, као и дивну песму , Ово је Србија. Први се ученицима , наставницима, родитељима и гостима обратио градоначелник Зрењанина  Чедомир Јањић. Он је истакао посебан значај оваквих окупљања и сабирања најбољих ђака наше средине и дао уверење да ће Град Зрењанин , као и до сада, максимално подржавати најбоље ђаке.

Потом се на академији свим учесницима обратио Будимир Јовановић , преседник Светосавља. У надахнутом говору истакао је своју наклоност и подршку према најбољима, што Светосавље чини већ дужи низ година. Јовановић је нагласио да је посебно поносан на стипендије које Светосавље додељује ђацима и студентима  из вишедетних и материјално скромнијих породица.  Годишње се додели 15 до 20 стипендија ђацима и студентима који се бирају јавним конкурсом.

Видовданску беседу посебно инспиративно  и надахнуто изговорила је професорица историје, Драгана Јовановић. (цео текст је у прилогу)

Значај Видовдана у српској историји, професорица Јовановић,  осветлила је на један епски и историјски начин.Приказани  историјски догађаји, у њеној беседи, осветљавају један нови поглед на историју.

У програму је  учествовао и глумац  Народног позоришта  у Зрењанину Милан Кочаловић,  који је казивао чувену Кнежеву вечеру.

Академија је завршена  даривањем ученика генерације од стране Града Зрењанина и организације Светосавље.

У имe дарованих ученика захвалио се Бела Фодор, ђак генерације из Техничке  школе  у Зрењанину.

Томовић Рако

Поделите вест