vidovdanska akademija

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА

28.јун 2021.године

Традиционална Видовданска академија, коју сваке године заједно организују Светосавље и Град Зрењанин, одржана је у понедељак 28.јуна 2021. године у Културном центру.Академија је започела химном ,,Боже правде“ коју је отпевала Милица Досковић, оперска певачица Српског народног позоришта. Присутнима се најпре, у име града, обратио градоначелник Симо Салапура, који је честитајући најбољим ученицима истакао да  су знање и успеси које су постигли резулат, првенствено, њиховог рада, труда и одрицања, али су на њиховој страни у сваком тренутку били и родитељи, наставници, професори, директори школа, који на њих могу бити поносни.

Градоначелник Симо Салапура

“Видовданска сећања и почасти остају заувек, али се искрено и животно надамо да су сви ратови остали за нама, да су страдања део наше прошлости, а да данас, с много оптимизма и надања гледамо у будућност, у све боље економске показатеље и резултате, у све шире и отвореније путеве развоја. Те путеве управо ћете ви трасирати, драги ученици, као предводници своје генерације и носиоци напретка ове средине. Уверен сам да ће неки од вас у наредним годинама и водити овај град. Желим вам да завршите школе и факултете које планирате, да се школујете у било ком граду, али да се вратите у Зрењанин, и овде се остварите као професионалци у свом послу, заснујете породице и доприносите развоју и града и државе Србије. У амбијенту бројних актуелних и планираних инвестиција, ви завршавате један значајан сегмент у свом школовању и припремате се за нове животне изазове. Користим прилику да вам у име Града Зрењанина и у своје лично име, честитам на постигнутим успесима у досадашњем школовању и пожелим да их потврдите у средњој школи и на факултету”, поручио је градоначелник ученицима генерације. 

Беседник, Милан Бјелогрлић

Овогодишњу беседу поводом Видовдана одржао јеМилан Бјелогрлић, публициста и директор Градске народне библиотеке,који је том приликом између осталог истакао:

„Видовдан,  овакав како га народ опева и слави, то је празник победе једног народа над својим опаким особинама, победе над злим снагама и импулсима у себи, над онима који развлаче, разједају и разједињују, над појединачним и групним себичностима и ускогрудостима.“ Ево, зашто  је видовданска лекција и даље актуелна, јер победа, као ни пораз, никада нису коначни.  Стога још и сад одјекује вапај Владике Његоша:  “ Крст носити нама је суђено страшне борбе с својим и с туђином.“Како су пред нама нове генерације, место је право да подсетимо на стихове Милана Ракића у песми На Газиместану:

 Данас нама кажу, деци овог века,

 да смо недостојни историје наше,

  да нас захватила западњачка река,

и да нам се душе опасности плаше !

Добра земљо моја, Лажу !!!”

Председник Светосавља, Драган Видаковић је традиционалним светосавским поздравом “Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози” честитао присутнима, у име организације, овај свети дан и велики празник Видовдан. Подсетио је да се на Видовданској академији одаје признање оном најбољем и најпаметнијем што имамо у нашим школама, а то су свакако ђаци генерације свих основних и средњих школа са територије града Зрењанина.

Председник Светосавља, Драган Видаковић

„У историји сваког народа постоји један догађај и дан везан за тај догађај, који су важнији од осталих и на посебан начин се прослављају и обележавају. Несумњиво је да је Видовдан, као сећање на Косовски бој, у историјском смислу највећи и најаутентичнији празник српског народа. Уз Светосавље и Крсну славу, Видовдан представља кључну националну идентитетску одредницу Срба, неугасиви помен на вековну борбу за слободу и веру у достојну будућност. На Видовдан 1389. године, доведен је до врхунца светосавски идеал српског народа, испуњено је светосавско Јеванђеље – опредељење за царство небеско, за вечне духовне вредности: истину, правду, веру, слободу и живот. То су вредности за које вреди живети, али за које вреди и живот дати, јер су вредније и трајније од обичног, пролазног земаљског живота. На темељу Видовдана изграђени су идеали херојства, човечности, самопожртвовања, страдања, покајања праштања, трпељивости и великодушности – што представља основе етике хришћанске културе“, рекао је, између осталог Драган Видаковић.

Пре него што су подељене књиге најбољим ученицима основних и средњих школа, Видаковић је подсетио присутне да се од 2018. године награђује и просветни радник године, који се издвојио својим резултатима и радом, и који по уверењу Светосавља завређује да добије посебно признање, на Видовданској академији. Ове године епитет најбољег просветног радника за школску 2020/2021. годину и новчана награда, додељени су Гордани  Стевановић, наставници биологије у Основној школи “Бранко Ћопић” у Лукићеву. Видаковић је прочитао образложење наставничког већа поменуте школе, као и мишљење директора школе. Наставница Гордана Стевановић се захвалила Светосављу што је препознало њен рад и труд, ишто и на овај начин подржава просветне раднике.

Награђени просветни радник, Гордана Стевановић

Потом су уручене књиге најбољим ученицима – ученицима генерације основних и средњих школа,од стране Града Зрењанина и организације Светосавље.

Овогодишњи ученици генерације

Ове године Светосавље је ученицима генерације поклонило књигу – аутобиографије Михајла Пупина и Николе Тесле, са надом да ће их ови великани наше и светске науке, инспирисати да размишљају о наставку школовања, али превасходно да воле и поштују своју отаџбину.

Анђелина Шварц

У културно-уметничком делу програма на овогодишњој Видовданској академији учествовале су: ученица Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“, Анђелина Шварц и оперска певачица Српског народног позоришта Милица Досковић.

Милица Досковић

Поделите вест